Hitaan matkailun alkeet, vaihe 1: ohjeet

Olen niin hidas, että olen vasta viime aikoina kiinnostunut hitaan matkailun käsitteestä. Sen myötä olen miettinyt, millainen matkailija oikein olen. Vastaus lienee, että kiukkuinen ja kärsimätön, mutta  mukavuudenhaluinen.

Hitaan matkailun kokemukseni eli Interrail-matkat sijoittuivat kiihkeän nuoruuden aikaan kolmekymmentä vuotta sitten ja ne saivat minut vakuuttuneeksi, ettei pahempaa tapaa matkustaa ole keksittykään. En sietänyt junassa matkustamisen verkkaisuutta, odottelua ja muuttuvia aikatauluja. En myöskään pystynyt nukkumaan kunnolla, koska junien kolke ei tuudittanut uneen, vaan tärisytti valveilla.

Väsyneenä en rekisteröinyt maisemia, enkä juurikaan muista näkemiäni paikkoja. Muistoina näistä junamatkoista on jäänyt hajanaisia mielikuvia matkakumppaneista: yöjunan Pullman-vaunussa iso perhe, jonka pyylevä, viiksekäs isä saattoi matkaan suureleisesti ja huolehtivasti. Kolme rukoilevaa nunnaa ja salamisämpylää syövä, Roberto Benignin näköinen mies.

073

Hitaan matkailun vaikutukset ovat olleet hyviä, sillä tämä kehityssuunta on virkistänyt kuihtuvien pikkukaupunkien matkailua. Cittaslow – kansainväiset kaupunkiverkostot ovat syntyneet slow food -periaatteen pohjalta ja ne korostavat hidasta matkailua ja elämänlaatua. Cittaslow-tunnuksen saaneiden kaupunkien filosofia on:

– Ei stressiä.
– Etsitään ainutlaatuista ja erityistä.
– Kunnioitetaan pientä ja paikallista.
– Haetaan inhimillisiä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja.
– Eletään hyvää elämää.

Tämä kaikki kyllä käy järkeen. Mutta kun stressi nostaa päätään jo ensimmäisestä lauseesta. Miten niin ei stressiä! Ja viimeisestä lauseesta stressi oikein kiihtyy. Miten sitä hyvää elämää eletään, tarkempaa ohjeistusta, kiitos!

Kyllä taidan kehittää itse oman filosofiani täydentämään tätä, ja siihen vielä käytännön ohjeet:

 • kuljeskele vailla päämäärää ja muista välillä eksyä
 • kiinnitä huomiosi vähäpätöisiin yksityiskohtiin
 • vältä seuraamasta opaskirjoja, kysy ihmisiltä
 • jos haluat jotain tekemistä, niin laske aaltoja ja kerää eläimen muotoisia pilviä

Näillä ohjeilla lähden seuraavalle matkalle ja kerron tuloksista täällä blogissa. Aloitan hitaan matkailun pienin ja hitain askelin. Ehkä lisään hitaita osuuksia matkoihini. Ehkä kokeilen hidasta pikamatkaa, tai hidasta päivää matkan aikana.

161

Lukemista:

Nelli Hietala: Lintujen käytännöllisyydestä

Dan Kieran: Joutilas matkalija – hitaan matkustamisen taito

Octavio Paz: Elämäni aallon kanssa

Fred Vargas: Sinisten ympyröiden mies

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Hitaan matkailun alkeet, vaihe 1: ohjeet

 1. Ihana kirjoitus!

  Jos huonoimpina hetkinäni katsoisin peiliin, näkisin kiukkuisen, kärsimättömän ja mukavuudenhaluisen ihmisen. Normipäivinä vain kärsimättömän ja mukavuudenhaluisen. Toisinaan haluan piiskata itseni kauas mukavuusrajan tuolle puolen, kenties ikään kuin rangaistuksena liiasta mukavuudenhalusta ja hetkittäisestä elämän sietämättömästä keveydestä.

  Anonymius voi olla ihanaa, mutta se ruokkii suunnatonta uteliaisuutta. Seuraan.

  Tykkää

 2. Hei, aloit juuri seuraamaan blogiani, jonka kuitenkin poistin, mutta jos haluat jatkaa seuraamista niin tässä uusi polku. =)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s