Pietari

Hitaan matkailun aloittelijaa ilahdutti tilaisuus matkustaa Pietariin St. Peter Linen laivalla, joka voittaa hitaudessa esimerkiksi Pietariin menevän junan. Aluksella oli aikaa katsella auringonlaskua kannella, lukea kirjaa, syödä ja tyhjentää pullo kuohuviiniä pirskahtelevasti keskustellen.

012

Laivan ravintoloista sai muuten hitaan matkailijan iloksi venäläistä ruokaa, kuten aamiaisblinejä, tattijuliennea ja sroganovia. Hidas matkailija paitsi rakastaa venäläistä ruoka, suosii ennen kaikkea kohdemaan paikallisia ruokia.

Hidas matkailija ei lähtenyt maihinnousuun kiirehtien ja kyynärpäitä käyttäen, vaan viipyi aamukahvin pakeilla siihen saakka kun ruuhka oli ohi ja käveli vasta sitten ulos laivasta vaivattomasti. Laivayhtiön pikkubussi kurvasi noutamaan matkustajat ja pudotti Iisakin kirkon aukiolle. Kuljettajamme ei ehkä ollut hitain mahdollinen, mutta emme pahoittaneet mieltämme tästä, koska tiesimme että tilaisuuksia hidasteluun tarjoutuu päivän mittaan.

057

Eksymisen hidas matkailija hoiti käytännöllisesti pois alta heti saavuttuaan kaupunkiin. Eremitaasissa eksyminen onkin helppoa. Alkuperäisenä tarkoituksena oli nähdä ranskalaiset impressionistit, mutta matkailija eksyi lukuisiin kerroksiiin, eikä impressionisteja koskaan löytynyt.

111

Pietarin keskusta on suunniteltu väljäksi, ja se soveltuu erinomaisesti hitaaseen liikkumiseen. Kadut ovat leveitä ja palatsimaiset rakennukset ovat valtavia, joten kortteleiden kävely kesti pitkään, ja ehti saada hitaan matkailijan melankolisiin mietteisiin. Sitten matkailija äkkäsi kuuluisan kirjakaupan ja kahvilan.

116

Kahvila Singer Nevski Prospektilla sijaitsee Dom Knigissa, kirjojen talossa, kirjakaupan toisessa kerroksessa. Talo on Singerin ompelukoneyhtiölle 1902-1904 rakennettu viehättävä jugend-rakennus. Kirjakauppa oli sunnuntaina täynnä ihmisiä. Näytti siltä, että venäläiset viettävät hitaat sunnuntaipäivänsä museoissa ja kirjakaupoissa.

117

Hidas matkailija eksyi vielä kerran kirjakaupassa, mutta piristyi kahvilassa. jossa palvelu oli unenomaisen rauhallista, mutta ihanan kohteliasta. Hitaan matkailijan venäläisen ruuan kaipuuseen vastattiin pelmeneillä ja oluella. Konjakkilasilla kohotettiin vielä malja Eremitaasin ranskalaisille impressionisteille, missä he sitten lienevätkin.

122

Matkailija tutki Verikirkon yksityiskohtia ulkoa päin. Tämä viisikupolinen, koristeellinen ortodoksinen kirkko toimii nykyisin museona. Kirkkorakennus kanavan rannalla, viehättävän puiston vieressä, on eräs kauneimmista Pietarin maamerkeistä. Yksityiskohtia kirkossa on niin paljon, että niitä on kaukaa vaikaa hahmottaa.

090

Metrolinjan tunnus oli viehättävällä tavalla vanhanaikaisen näköinen.

110

Katulyhdyt ovat hitaan matkailijan lempiyksityiskohtia.

105

Gogolin entinen kotitalo Mielipuolen päiväkirjan kirjoittamisen aikaan oli Malaya Morskaja –kadulla. Kadun varrella on muitakin muistolaattoja: täällä ovat asuneet myös Dostojevski, Tsaikovski ja Turgenev.

140

Kansallisrunoilija Pushkinin kotimuseo sijaitsee Talvipalatsin lähellä. Paikalla oli nuori pari ottamassa kuvia toisistaan runoilijan patsaan luona.

071.JPG

Pietari on kulttuurikaupunki ja kirjallisuuskaupunki. Pietariin sijoittuva kirjallisuus muistuttaa loistokkuudesta ja köyhyydestä, yltäkylläisyydestä ja ahdingosta ja tähän liittyvästä ristiriidasta. Venäläisessä elämässä kirjallisuuden klassikot tuntuvat olevan aina läsnä ja kommentoivan nykyaikaa. Kirjallisuuteen viitataan ja sitä lainataan. Teokset keskustelevat keskenään. Pietarin kirjallisuus on myytti, joka ei koskaan tyhjenny.

Hitaan matkailijan laukussa oli kolme venäläistä klassikkoa luettavaksi matkan aikana. Ei niitä ihan kaikkia tullut luettua loppuun. Klassikot vaativat kyllä vielä hitaamman risteilyn.

Pilvet katsastettiin Iisakin kirkon kupolista käsin. Tummanpuhuva taivaanranta ei ehtinyt muuttua sateeksi ennen laivan lähtöä, mutta kuviin se toi tunnelmansa.

149

Lukemista:

Anna Ahmatova: Olen äänenne – kootut runot
Dostojevski: Idiootti, Rikos ja rangaistus
Gogol: Päällystakki, Nenä, Mielipuolen päiväkirja
Johanna Hulkko: Säkeitä Pietarista
Sirpa Kähkönen: Graniittimies
Laila Hirvisaari: Sonja-sarja, Minä Katariina, Me Keisarinna
Pushkin: Jevgeni Onegin
Tolstoi: Anna Karenina

Mainokset

8 kommenttia artikkeliin ”Pietari

  • Kiitos Virpi.

   Yritettiin tyytyä pieneen viipaleeseen valtavasta kaupungista ja melkein onnistuttiin. Eremitaasin tutkiminen on pitkäaikainen prosessi. Kirjallisuus on kyllä eräs loistava teema, jonka puitteissa kaupunkiin voi tutustua.

   Tykkää

 1. Oi, luulen että impressionistit on siirretty pääesikunnan rakennukseen, joka on samalla aukiolla kyllä. Mutta siinä syy ettet löytänyt vaikka eksyminenkin kuulostaa
  h y v i n tutulta tuossa paikassa!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s