Hitaat hetket

imageKoleassa Helsingissä muistelen lämmöllä päiviä Ligurian rannikolla ja Toscanassa. Matka oli kokemuksena arvokas ja merkityksellinen. Yksin matkustaminen on luksusta, olisi ylellistä kokea useamminkin se riemukas vapauden tunne, kun ei ole vastuussa kenestäkään muusta kuin itsestään.

image

Hitautta etsiessä jouduin monta kertaa tietoisesti pysähtymään. Kokemisen pakko tuntuu nakuttavan takaraivossa joka hetki ja estävän mahdollisuuden nauttia olosta juuri sillä hetkellä.

Junamatkat toivat tarpeellisen lepotauon. Junassa oli helppo keskittyä matkustamiseen, muiden matkustajien katseluun, maisemien tuijotteluun tai lueskeluun.

image.jpeg

Kun menen kirkkoon katolisessa maassa, istun yleensä alas penkille muutamaksi tuokioksi mietiskelemään. En ole uskonnollinen, mutta pidän tapani osoittaa kunnioitusta ja antaa aikaa itselleni aistia samalla kirkon tunnelmaa. Yleensä omistan muutaman ajatuksen asioille, jotka vaivaavat mieltäni sillä hetkellä. Katolisilla tuntuu olevan pyhimys joka tilanteeseen, joten tällä matkalla lähetin usein ajatuksen pyhimykselle, jonka alaa ovat tekniset laitteet ja niiden akut, pankkiautomaatit, asemien lippuautomaatit ja tietoliikenneyhteydet.

image

Parhaiten rauhan tapaa luonnossa. Rantakalliolla istuminen ja aaltojen laskeminen tuntuu mielekkäältä työltä. Vuoren rinteen mutkitteleva polku saattaa herättää absurdin ajatuksen, että suora tie olisi nopeampi. Mutta minne ihmeeseen tässä olisi kiire? Rinnettä alaspäin virtaavat purot ovat hauskoja ja veden solina rauhoittaa. Istuin eväitä syömässä puron suvannon reunalla ja huljuttelin jalkojani vedessä.

image

Vaellusreitille mennessä meinasin ensin kieltäytyä, kun hotellin emäntä tarjosi toisen kupin kahvia – mieli teki jo eteenpäin. Onneksi tulin järkiini. Kuka hullu ei halua jäädä juomaan toista kuppia rauhassa, aurinkoisena aamuna puutarhassa appelsiinipuun alla, vuorenrinne, kaupunki ja meri silmien edessä.

image

Vietin yhden sateisen iltapäivän hotellissa, lueskelin ja katsoin Netflixista Yöjuna Lissaboniin -leffaa. (Jeremy Irons on pääosassa!) Pascal Mercierin kirja tuoreessa muistissa olin tyytyväinen myös  elokuvaversioon. Lissabon oli leffassa kuvattu kauniisti ja tunnelma oli sadepäivään sopivan haikea. Nukun hyvin vuorenrinteen rauhassa. Ympärille laskeutuu pimeys kuin sininen peitto, huoneessa hiljaista ja viileää.

image

Cinque Terren kylissä vierailevalle sopii hitaasti liikkuminen, maisemien edessä haltioituminen, ihmisten ja luonnon kunnioittaminen, paikallisten ruokien maistelu, kulkeminen kevyin kantamuksin jälkiä jättämättä.

image

Vanhat naiset tervehtivät toisiaan -ciao bella! Vilkkuvasilmäinen pojankoltiainen tuo mieleeni laulun ’poika varjoisalta kujalta’. Herkkukaupan myyjä sättii minua kun yritän tulla vettä valuva sateenvarjo kädessä kauppaan. Sateenvarjot jätetään ovelle, siinä on sitä varten teline. Kohta olemme kuitenkin kavereita, ja sama myyjä opettaa minulle herkkujen nimiä italiaksi. Kun seuraavaa sateenvarjon kanssa sisään rynnivää turistia on ojennettu, pyörittelen silmiäni ja loksautan vielä paheksuvasti kieltäkin myyjän kanssa yhdessä.

image

Näissä kylissä minua viehättää erityisesti se, että palvelut ja kylän elämä pyörii paikallisten asukkaiden eikä turistien ehdoilla. Cinque Terren pienet kylät ovat idyllisiä vierailukohteita, niihin eivät suuret hotellit ja jetset-ravintolat sopisikaan. Ravintolat, viinituvat, kahvilat ja pienet liikkeet tarjoavat paikallisia hyviä tuotteita ja ne ovat myös helposti lähestyttäviä, tavalliselle ihmiselle sopivia.

Kyliä ovat koetelleet sekä mutavyöryt että turistivyöryt, sillä suuret risteilyalukset ovat lisänneet reittejään alueella. Italia pyrkiikin rajoittamaan turistien määrää jopa miljoonalla, eli viimevuotisesta 2,5 miljoonasta 1,5 miljoonaan, ettei massaturismi kuluttaisi aluetta liikaa.

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Hitaat hetket

  1. ”Hitaasti liikkuminen, maisemien edessä haltioituminen, ihmisten ja luonnon kunnioittaminen, paikallisten ruokien maistelu, kulkeminen kevyin kantamuksin jälkiä jättämättä.”

    Onko mikään tuon tärkeämpää, kun halutaan elää arvokasta ja merkityksellistä elämää?

    Liked by 2 people

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s