Kuvassa keskellä Tonava

Budapestin Suuri Kauppahalli Tonavan rannalla Ketjusillan kupeessa avautuu jo kuudelta aamulla. Kauppahallissa on kaikkein mukavinta asioida aamuvarhain. Turistivirtojen asemasta paikalla on määrätietoisia emäntiä vetokärryineen; he ovat tulleet valitsemaan parhaat lihat ja vihannekset heti aamutuimaan.

117

Nautin aamukahvin ja kakun katutason tiskillä ja katselen samalla kuinka myyntipöydät täyttyvät herkuista ja halli herää uuteen päivään. Hallista voi hankkia eväät retkeä varten seuraavalle etapille.

074

Vapaudensillan toisesta päästä Gellert-hotellin kupeesta voi nousta merkittyjä kävelyreittejä pitkin varjoisan puistomaisen rinteen halki Gellert-vuorelle. Vuoren huipulla on Citadella-linnoitus ja Vapaudenpatsaan juurelta avautuu huikaiseva näköala Tonavalle ja kaupungin jokaiseen ilmansuuntaan.

110

Vapaudenpatsas on 14 metriä korkea naishahmo, joka pitelee käsissään palmunlehvää. Patsaan symboliikka ja historia liittyy neuvostovallan aikaan, mutta patsasta ei silti ole muiden aikakauden patsaiden tapaan poistettu, vaan se on edelleen eräs Budapestin maamerkeistä.

110

Linnavuorelle voi matkustaa bussilla taikka Ketjusillan päästä lähtevällä köysiratavaunulla. Linnavuori ei ole pelkästään turistikohde, vaan myös asuin- ja hallintoalue. Nähtävyyksiä ovat Budan linna, Kalastajanlinnake, Pyhän Mátyaksen kirkko ja keskiaikainen kaupunginosa kahviloineen ja ravintoloineen. Pieni ja lämminhenkinen Ruszwurm, Sissi-keisarinnan suosikkikahvila, on autenttisuudessaan tutustumisen arvoinen paikka. Kalastajanlinnakkeen näköalatasanteelta on hienot näkymät vastapäiselle Parlamenttitalolle ja Ketjusillalle.

147

Attila Józsefin patsas löytyy Tonavan rannalla Parlamenttitalon liepeiltä paikassa, jossa kirjailijalla on ollut tapana istua, katsella ohikulkijoita ja tehdä muistiinpanoja. Runoilijan näköispatsaan mietteliäs hahmo nojaa polviinsa ja katsoo joelle. Józsefin runot ovat monitasoisia ja symbolistisia. ”Tonavan rannalla” -runossa hän pohtii unkarilaisuuden monikerroksisuutta istuessaan monta kansaa yhdistävän joen rannalla.

Rannalla, runoilijan patsaalta Ketjusillalle päin löytyy hiljentävä holokaustin muistomerkki. Pronssiset kenkäparit muistuttavat niistä juutalaisia, jotka vuosina 1944–1945 vietiin Tonavan rantatöyräälle, käskettiin riisua kengät, teloitettiin ja heitettiin jokeen.

”Olemme tutut, niin kuin ilo ja suru.

Minä elän menneessä, heidän on tämä päivä.

Me kirjoitamme runon, he pitelevät kynää,

minä tunnen heidät, muistelen heitä.”

 

Lainaus Attila Józsefin runosta Tonavan rannalla, suom. Hannu Launonen

Kengät Tonavan rannalla muistomerkki Gyula Pauer ja Can Togay 2005

 

Muuta luettavaa:

Péter Eszterházy : Pitkin Tonavaa eli kreivitär Hahn-Hahnin katse

Claudio Magris: Tonava

Imre Kertész: Kohtalottomuus

 

 

 

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Kuvassa keskellä Tonava

  1. Ihana kirjoitus taas Päivi:) Matkakirjoituksiasi lukiessa tulee aina kova halu hypätä kyytiisi näille ihanille kiireettömille matkoille.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s