Junalla Hollannissa

Tein loppusyksyllä Amsterdamissa käydessäni junalla reissut Rotterdamiin ja Haagiin. Nämä Hollannin kaupungit sijaitsevat alle tunnin välimatkoin, junavuorot ovat tiheät ja liput edulliset. Rotterdamin nähtävyyksistä kirjoitin edellisessä postauksessani. Haagiin minua veti Mauritshuis-museo ja sen kuuluisa vetonaula: Vermeerin maalaus Turbaanipäinen tyttö eli Tyttö ja helmikorvakoru.

002
Näkymä Amsterdamin rautatieaseman katetuilta laitureilta

219
Haarlemin asema junan ikkunasta

220
Amsterdam-Haag 2. luokassa. Parin euron lisämaksusta saa 1. luokan mukavuutta

224
Loppusyksyn aurinkoa Haagin rautatieasemalla

Vieraassa kaupungissa äimistelevää turistia helpottaa huomattavasti kadunvarren kyltit, joihin on merkitty nähtävyyden suunta ja välimatka. Näitä kylttejä oli sekä Amsterdamissa, Rotterdamissa että Haagissa. Jätin kartan useimmiten laukkuun ja suunnistin kylttien mukaan. Päivän kaupunkikävelyyn mahtui kyllä pyörimistä ja hortoilua, mutta kylttien ansiosta menin ainakin oikeaan suuntaan.

245
Haagissa tolppaa koristaa kaupungin tunnus kattohaikara

Haagissa, kuten Rotterdamissakaan, ei löydy Amsterdamiin vertaista yhtenäistä vanhaa kaupunkia, vaan keskustassa on oma tunnelmansa, joka muodostuu uuden ja vanhan rakentamisen omaleimaisesta yhdistämisestä.

270

278

231

286

301

281

Mauritshuis-museo toimii 1600-luvun barokkirakennuksessa, kreivi Johan Mauritsin entisessä asuintalossa. Moderneihin museoihin verrattuna se on ahdas kapeine käytävineen. Tunnelmallinen se kuitenkin on. Vermeerin, Rembrandtin ja muiden hollantilaisten mestareiden töitä esittävä kokoelma on lähes 800 teoksen laajuinen.

Mauritshuisissa tie ulos käy kaupan kautta, josta museon kuuluisimman taulun saa matkamuistona lukemattomissa eri muodoissa mukaan.

Junamatka Haagista Amsterdamin lentokentälle ajoittui iltapäiväruuhkaan. Halusin varmistaa itselleni mukavan istumapaikan ja ostin automaatista lipun ensimmäiseen luokkaan. Minulla oli hankittu matkaevääksi sushiateria ja pieni pullo valkoviiniä. Katselin junan ikkunasta niittyjä lampaineen ja tuuliturbiineja auringon laskiessa. Kuuntelin Spotifysta tunnelmaan sopivaa musiikkia.

 

 

 

Mainokset

8 kommenttia artikkeliin ”Junalla Hollannissa

 1. Hollanti on kyllä yksi kätevimpiä maita matkustaa junalla! Asuin yhden talven Groningenissa, josta tein useita junamatkoja etelään. Paikalliset kyselivät, miten jaksoin ”pitkän” junamatkan, kun matka Haagiin kesti kolmatta tuntia. Nauratti kun kerroin, ettei samassa ajassa pääsisi Suomessa vielä yhtään mihinkään 🙂

  Tykkää

  • Juuri näin 🙂 Olen menossa tänäkin vuonna Amsterdamiin ja Groningen on eräs niistä paikoista, joita haluaisin nähdä päiväretkellä. Suositteletko? Tai voitko ehkä suositella jotain muuta kaupunkia? Kriteerit ovat: yksi hyvä taidemuseo, vanhakaupunki tai muuten kiinnostavaa arkkitehtuuria.

   Tykkää

 2. Hieno matkakertomus ja kauniita, levollisia kuvia.
  Hollannissa en ole vielä käynyt, mutta jotain sukua ovat Belgian maisemat. Siellä olimme kodinvaihdossa muutama vuosi sitten.

  Tykkää

 3. Ihtekin olen kohta lähössä Tytön ja helmikorvakorun luo 🙂

  Hieno musiikkivalinta 🙂 On niillä aikamoisia vuoria, korkein kohta on korkeempi kuin ykskään Jämsän kohta..

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s