Matkamessut: löysin viher-valko-punaisen langan

Kävin Matkamessuilla neljänä päivänä nauttimassa hauskasta seurasta, tunnelmasta, väreistä ja matkaideoista. Vuosien varrella messujen ilme on muuttunut visuaalisemmaksi ja some on tuonut muutoksia oheisohjelmaan ja kilpailuihin. Myös ruokatarjonta on lisääntynyt. Yhä useampia Matkamessujen kohdemaita voi lähestyä makujen kautta. Italian herkkuja esittelevä Piazza Italia -osasto oli laaja ja uljas, ja melkein huomaamatta tieni vei sinne joka päivä.

023

Minulla on matkamuistona Italiasta kaiken ylittävä makuelämys. Maistoin Orvietossa viinitilalla tilan omaa ekstra virgin -oliiviöljyä. En ollut aikaisemmin tutustunut oliiviöljyjen hienouksiin, vaikka tiesin, että kuten huippuviineillä, myös öljyillä on asiantuntijansa ja maistelutekniikkansa. Tuo öljyhän maistui siltä, että se oli vasta puristettu vanhoilla käsikivillä tallin ylisillä sumuisena aamuna oliiviöljypyhimysten suojeluksessa. En ole saanut sitä makua mielestäni eivätkä marketissa myytävät tuotteet ole tarjonneet samaa elämystä. Kunnes nyt matkamessuilla törmäsin uudestaan tuohon makuun, tuohon jumalten nesteeseen. Maistoin Bacci Noemio -tilan ekstra virgin oliiviöljyä Umbriasta, Perugian läheltä. Ostin putelin kotiin ja pyysin tytärtäni maistamaan. En osannut oikein kuvailla makua muulla tavalla kuin että se maistuu vihreältä. -Ymmärrän ihan tarkkaan mitä tarkoitat, tytär sanoi maistettuaan. Pullossa on tiivistettynä Umbrian kukkuloiden ja laaksojen vihreys ja sumuisten aamujen kirpeys.

003

001

Tartufi Bianconi -tuotteet samalta Umbrian alueelta täydensivät sopivasti italialaista makumaailmaa. Tilalla myydään omia tryffelituotteita, järjestetään kokkauskursseja ja tryffeliretkiä tryffelikoiran kanssa. Miten tryffelin makua voi kuvailla? Maistuupa metsältä, nyökyttelimme kotona, kun maistoimme osastolta tuomaani pastaa ja kastiketta. Tomaattikastikkeessa oli mausteena valkoista kalkkitryffeliä (Tuber borchii), ja pasta oli myös tilan oma tuote.

004.JPG

La Palerna viinitila niinikään Perugiasta, Umbriasta esitteli tuotteitaan Piazza Italian osastolla. Tilan päätuotteet ovat kolme laadukasta punaviiniä ja intensiivinen ja raikas roséviini, jota sain maistaa. Viini on väriltään heleän ruusunpunainen, tuoksusta avautuu tuoreita hedelmiä ja kukkia. La Palernan myyntipäällikkö Rossana Ravacchioli kertoo haluavansa saada viininsä myyntiin myös Suomessa. Toivottavasti tämä onnistuu, sillä laadukkaita umbrialaisia viinejä on Alkon valikoimassa tällä hetkellä vain pari.

Tietoa Perugian alueen matkailusta ja hotelleista löytyy täältä.

Lukuvinkkinä täytyy mainita Mika Waltarin etruskien aikaan sijoittuva Turms, kuolematon, tai Italo Calvinon Paroni puussa, kertomus rautatammessa asustavasta paronista. Ja sen tammen alta, maahan kätkeytyneenä, löytyy todennäköisesti tryffeleitä.

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Matkamessut: löysin viher-valko-punaisen langan

  1. Noiden makujen ja värien pariin olen valmis matkustamaan Italiaan saakka! Miten ihmeessä olen onnistunut kulkemaan tuon osaston ohi… ehkä pitkän messupäivän jälkeen eivät aistit ole olleet kohdillaan. Ensi vuonna – mañana..

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s