Mieli avoinna matkaan

Katveita-blogin Katja haastaa viimeisimmässä postauksessaan  bloggareita Yhdessä parempi maailma -haasteeseen. Onko meissä maailman muuttamisen taitoa?

Katja kirjoittaa:

”Haluaisin lukea kirjoista, joita voisimme lukea lapsillemme tai lainata nuorillemme. Kirjoista, jotka herättävät ajatuksia ja muistuttavat maailman muuttamisen mahdollisuudesta. Haluaisin lukea taidenäyttelyistä tai taiteesta, jossa etsitään parempaa maailmaa. Ja haluaisin lukea keinoista, joilla opettaja voi johdattaa oppilaita miettimään itse. Haluaisin lukea matkoista paikkoihin, joissa tehdään hyvää tai joissa voi tehdä hyvää. Haluaisin lukea siitä, mitä sinä teet, siellä missä olet.”

019

Koetan tässä kirjoituksessani pohtia, miten matkustaa avoimin mielin, ilman ennakkoluuloja, stereotypioita ja kaavoja.Vierasta maata ja sen ihmisiä voi mielestäni kunnioittaa parhaiten opettelemalla maan kieltä. Vaikka muutaman sanan aluksi, esimerkiksi tervehdykset ja toivotukset. Kieli avaa maan tapoja ja mitä syvemmälle kieleen pääsee sisään, sitä paremmin ymmärtää myös kulttuuria.

4375073133_55849cf10e_z

Unkarissa tervehdyksiin kuuluu kohteliaat fraasit, poskisuudelmat ja teitittely. Vieraitakin ihmisiä tervehditään ja toivotetaan jó étvágyat, hyvää ruokahalua, esimerkiksi jos vieruskaveri junassa ottaa eväät esille.  Mies sanoo naiselle: Kezét csókolom, suutelen kättänne. Se on kohtelias tervehdys, johon nainen vastaa jó napot, hyvää päivää.

037

Venäjälle mennessä voi olla mielenkiintoista opetella muutamia maljojen nostoon liittyviä sanontoja. Ensiksi yleensä opetetaan sanomaan na vashe zrodovye, terveydeksenne, mutta sillä ei vielä selviä, koska rituaali on hyvin monimutkainen ja tilannesidonnainen. Maljojen nostoon voi liittyä anekdootteja, inspiroituja kertomuksia, sisäpiirin vitsejä tai vakiintuneita sitaatteja, jotka saattavat olla peräisin elokuvista tai kirjoista. (Tuntuu siltä, että Venäjällä siteerataan kirjallisuutta aina kun on tilaisuus.)

On kohteliasta nostaa malja za khozyayku etogo doma, talon emännälle. Jossain vaiheessa iltaa malja voidaan nostaa za zhén-shsheen, naisille, tai otsutstvuyushchiye, poissaoleville, joka on varsinkin lähimenneisyydessä ollut surullisen monimerkityksellinen, koska tällä voitiin viitata edesmenneisiin tai ystäviin työleireillä, karkotettuna tai vankilassa.

Kärsivällistä asennetta ja uteliasta mieltä joutuu opettelemaan aina uudestaan, silloin kun kohtaa jotain itselleen vierasta. Miksi tämä maa ja nämä ihmiset toimivat tällä tavalla? Jos joku nostaisi peilin eteemme, niin huomaisimme että olemme sillä hetkellä itse se ainoa outo, ainoa jolla on vaikeuksia toimia siinä tilanteessa.

Pidän kovasti Elias Canettin kirjasta Marrakeshin ääniä. Kirjailija tarkastelee kohtaamiaan ihmisiä ja paikkoja avarakatseisella lämmöllä eikä jätä itseään ulkopuolelle. ”Löysin täältä esille pantuina elämän tihentymät ja lämmön, jotka itsessäni tunnen. Siinä seisoessani olin tämä tori. Luulen että olen aina tuo tori.” Canettin kirjasta jää sellainen vaikutelma, että ihmiselämä on kaunein nähtävyys, minkä matkalla voi kohdata.

4381965486_863fdd2d0a_z

Improvisointitekniikoita käytetään usein musiikissa ja näyttämötaiteissa esityksen luomiseen esittämishetkellä. Improvisoitu esitys jättää jälkeensä ainutlaatuisen kokemuksen, jossa on aitoa inhimillisyyttä, sillä improvisaatioon kuuluu virheiden hyväksyminen. Improvisaatio edellyttää hetkessä läsnä olemista, heittäytymistä, kaavojen rikkomista ja vapautumista ennakkoluuloista. Oman julkisivun ylläpitämisen sijaan improvisaatiotekniikat auttavat omien mokien hyväksymiseen ja ihmisten aitoon kohtaamiseen.

Tämän postauksen kuvat on otettu Monterossossa, Budapestissa, Istanbulissa ja Pietarissa.

4390781228_a72f99b89e_z

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s