Windmills of my mind

Olen rakastanut tuulimyllyjä niin kauan kuin muistan. Myllyn lapojen liike synnyttää minussa samantyyppistä myönteistä energiaa ja mielenrauhaa kuin virtaavaan veteen tai tuleen tuijottaminen. Tuuliturbiinien rivistö autiossa maisemassa saa minut huokaamaan ihastuksesta. Hollannin matkalla otin päämääräksi mennä katsomaan Zaanse Schansin tuulimyllykylää.

110

Menin junalla Zaandamiin, pieneen kaupunkiin Amsterdamin kyljessä. Zaanze-talot ovat valkonurkkaisia vihreitä perinteisiä puutaloja, joiden kattojen muoto on usein kellomainen. Zaan-joen varrella sijaitsevaan Zaandamin keskustaan on rakennettu uusia taloja, joiden muotokieli ja värimaailma leikittelee vanhojen zaanse-talojen perinteillä.

007

Zaandamin värikäs keskusta sai hyvälle tuulelle, aurinkoinen ja autereinen sää suosi.

004

Kyselin keskustan turistitoimistosta, miten tuulimyllyjen luokse kannattaa mennä. Sieltä ehdotettiin tuohon viiden kilometrin mittaiseen matkaan nopeaa ja vaivatonta bussia tai junaa. Vuorolaiva olisi ollut kiinnostavin kulkuneuvo, mutta se oli vielä talvitauolla. Koska sanoja ”nopeaa ja vaivatonta” ei lue blogini otsikossa, ja sääkin suosi, päätin lähteä kävelemään.

013

Zaan-joen varrella matkaa mutkistivat pienemmät tehtaat ja yksityiset taloyhtiöt, joiden alueita jouduin kiertelemään. Mutta kävellessä näkee enemmän. Tällä kertaa vähemmän ihmisiä ja enemmän eläimiä. Kaupungin valtiaina näyttivät toimivan kissat. Komeasti he paistattelivat ikkunalaudoilla ja askaroivat pihoilla vartiointi- ja metsästyspuuhissaan. Erään talon ovessa oli kyltti: koti ilman kissaa on vain talo.

015

029

043

Kun taapertaminen alkoi jo puuduttaa ja helmikuinen aurinko kuumottaa, nostin hikistä otsaani ja näin kuin näinkin ensimmäisen tuulimyllyn. Olin saapunut hitaasti mutta varmasti Zaanse Schansiin.

044

Jos Zaandamin näkeminen sai minut hymyilemään, niin Zaanse Schansissa suorastaan hyrisin tyytyväisyydestä. Kylä on suloisuudessaan vertaansa vailla.

– Sinäpä se olet hyvällä tuulella, huomautti kahvilan myyjäkin. No miksi en olisi, täällä tuulimyllyjen kylässä, joka on kuin suoraan satukirjasta.

056

069

Zaansen tuulimyllyjen nimet ovat suomennettuina mm. Kissa, Neliapila, Täplikäs kanaemo ja Nuori lammas. Myllyt on rakennettu vuoden 1574 jälkeen ja nillä kaikilla oli oma erikoistehtävänsä pienteollisuudessa.

074

080
De Kat eli Kissa on alunperin toiminut öljymyllynä.

094
Myllyjen kuningas on De Gekroonde Poelenburg, Kruunattu Poelenburg, sahamylly, joka on nimetty kansallismonumentiksi numero 40093.

098

106

Kylän raitin varrella on kahviloita, viehättäviä pikku museoita ja verstaita.

Paluumatkalle etsin Spotifystä vanhan kunnon ikivihreän kappaleen Michael Legrandin Windmills of Your Mind. Melodia on suloinen ja sopi hyvin mukavaan päivään. Tässä on suosikkini, Dusty Springfieldin versio.

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Windmills of my mind

    • Kiitos Virpi. Kissoja on kuvissa vain murto-osa nähdyistä. Jotkut eivät halunneet olla kuvissa, mutta noilla linssiluteilla oli jostain syystä kaikilla sama poseerausasento!

      Tykkää

  1. Kylläpä ovat veikeän näköisiä nuo uustuotantotalot! Suorastaan kauniita verrattuna vaikka nyt niihin betonikolosseihin, joita Suomeen väännetään.

    Olemme hengenheimolaisia siinä suhteessa, että ehdottomasti olisin päätynyt myös tuon välimatkan kävelyyn. Tai jopa juoksuun. Tuolla maasto on sen verran tasaista, että matkanteko on vaivatonta. Ja noita maanmuotoja katsellessa mieleen tulee aina säätiedotuksen ilmaus ”alavilla mailla hallan vaara” 🙂

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s