Edam

237

Aivan Volendamin kyljessä sijaitsee Edam. Muutaman kilometrin bussimatkan päästä löytyy erilainen arkkitehtuuri ja tunnelma. Edamin nimi on muodostunut alun perin IJe-joen patoa merkitsevästä sanasta. Edam on Volendamia pienempi, mutta sen vanhakaupunki on yllättävän laaja ja sokkeloinen kapeine katuineen ja pikkuruisine taloineen. Talojen välissä on vielä ihastuttavia pienen pieniä kanavia, sulkuportteja ja siltoja. Volendamin talojen värikkään koreuden jälkeen silmä lepää Edamin rakennusten hillityssä värimaailmassa ja rosoisessa kodikkuudessa.

229
Näin ensimmäistä kertaa puukenkiä muualla kuin matkamuistokaupassa. En ole varma, miksi kengät ja sinkkiastiat oli laitettu esille, mutta mukavalta se näytti.

262
Kukkakaupan kevätasetelmia

250
Keizersgracht

259
Keizersgrachtin varrella on Edamin kaupunginmuseo.

222
Pompsluisbrug, tyypillinen Edamin silta

234
Edamin vanhakaupunki on rakennettu pääosin 1600-luvulla.

246

Edam on keskiaikainen kauppapaikka, joka menestyi alun perin laivanrakennuksen ja kalastuksen ansiosta. Juustosta löytyi lopullinen vauraus. Edam sai oikeudet juustomarkkinoille joka viikko vuodesta 1526 lähtien. Paikalliset tuottajat toivat juustonsa juustomarkkinoille veneillä ja kantoivat ne torille juustokelkoilla kauppiaiden nähtäväksi. Nykyisin markkinaperinne on elvytetty kesäkuukausiksi matkailijoiden iloksi.

264
Juustotorilla on juustonmyyjiä esittävä patsas.

252
Winj & Kaas – suosikkituotteeni samassa kaupassa. En muista koskaan nähneeni Suomessa myytävänä pitkään kypsytettyjä edamjuustoja, mutta Hollannissa niitä saa, ja seuraksi suositellaan Riesling-, Chardonnay- tai Pinot Gris -viinejä.

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Edam

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s