Ummikkona Utrehctissa

Mitä jos joskus tekisi niin, että antaa rautatieasemalla kohtalon päättää minne matkustaa? Hyppää seuraavaan junaan ja katsoo, mihin se menee.

033

On aurinkoinen maaliskuun lauantai Amsterdamissa, ja mieleni palaa jälleen päiväretkelle sopivaan lähikohteeseen. Taivastelen aseman juna-aikataulujen edessä: jostain syystä suurin osa junavuoroista on peruttu. Mielessäni kangastellut tutustuminen Delftiin, Vermeerin ja sinivalkoisen keramiikan kotikaupunkiin, saa jäädä, ja kaupungeista on valittava se, minne juna kulkee. Utrechtiin on menossa juna 10 minuutin kuluttua. Sehän sopii. Lippu pikaisesti automaatista, mukava ikkunapaikka vaunusta ja sillivoileipä esille aikailematta, sillä matka kestää vain puoli tuntia.

171

Kalapuoti, vishandel, on yleinen näky hollantilaisen kaupungin katukuvassa. Paikallinen silli on pehmeän ja rasvaisen makuinen eikä siinä käytetä niin paljon etikkaa ja mausteita kuin Suomessa.

169

Ravintoloiden, kahviloiden ja erikoisliikkeiden lisäksi hollantilainen ruokakulttuuri esittäytyy edukseen ihan tavallisissa ruokakaupoissa. Hyllyt ovat täynnä vastapaistettuja leivonnaisia ja matkaevääksi ja piknik-ruuaksi sopivia, houkuttelevan näköisiä valmisannoksia.

004

En ole aikaisemmin matkustanut uuteen kaupunkiin yhtä hatarilla ennakkotiedoilla kuin nyt. Tiedän, että Utrecht on vanha opiskelijakaupunki, siellä on Alankomaiden suurin yliopisto. Kuvittelen mielessäni idyllisen kaupungin, jonka kanavien varrella on rauhallisia kahviloita ja puistoja.

011

Vanhan keskustan kadut ovat kapeita ja ihmisvilinä tuntuu levottomalta. Kaupunki näyttää kyllä idylliseltä ja kauniilta, toiveet rauhallisesta kahvilasta saa unohtaa. Ihmisvirta johdattaa minut goottilaisen Domkerkin eli tuomiokirkon suuntaan. Aukiolla ahtaus helpottaa.

013016020

Oudegracht-kanavan varrella on sangen viihtyisää ja kaunista. Kanavan ympäristö kahviloineen ja pikku putiikkeineen on kuin pikku Amsterdam.

009012
028031032037039

Katukyltit viittovat museokorttelin suuntaan. Hiljaisuutta ja rauhaa kaipaavalle mielelleni löytyy yllättäen täsmäkohde: Museum Catharijneconvent eli Katriina Aleksandrialaisen luostarin museo.

Museon kokoelmissa on katolisen ja protestanttisen kirkon taidetta ja aarteita varhaiselta keskiajalta lähtien. Taiteen joukossa on alankomaalaisten mestareiden maalauksia 1600-luvulta. Museo on hyvä valinta, sillä Utrechtin historia ja Alankomaiden kirkon historia ovat taivaltaneet kutakuinkin käsi kädessä. Näyttelystä käy ilmi, että Utrecht on ollut keskiajalla sekä kirkon että kulttuurin keskus.

Hiljainen ja viihtyisä kahvila löytyy tämän museon uumenista, joten jatkan eteenpäin rauhallisin mielin.

021022025

Ennen junan lähtöä näen vielä yhden viehättävän puolen Utrechtista. Catharijnesingel, leveä ja pitkä kanava polveilee Utrechtin keskustassa. Sen reunamilla puistossa näkee kevään jo tulleen. Aurinko lämmittää kuin kesällä konsanaan.

Utrecht on vilkas ja vireä, historiasta rikas opiskelukaupunki. Kanavat, puistot ja kahvilat ovat olemassa kuten mielikuvissani ja odottavat siellä kävijöitä.

043048

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Ummikkona Utrehctissa

 1. Mietin, mistä Utrecht on tuttu. Nyt muistan: taidehistorian luennolta! Alankomaiden mestarit.

  Muuten näkymissä on paljon samaa kuin etelämpänä, Belgian Leuvenissa, jossa olimme kodinvaihdossa muutamia vuosia sitten. Se oli ihana kaupunki.

  Tykkää

 2. Kävin viime kesänä Utrechtissa työmatkalla, ehdin nähdä vain vilauksen kaupungista, mutta sen verran, että palaisin tuonne mielelläni. Amsterdamissa tunnen olevani välillä kuin turistien teemapuistossa, vaikka se kovin kaunis onkin.

  Tykkää

  • Amsterdamissa tosiaan on mieli usein kaksijakoinen. Toisaalta se on hyvin kylämäinen ja viehättävä, mutta toisaalta massaturismi ja ”pakolliset” nähtävyydet käyvät rasittamaan. Utrecht jäi osin arvoitukseksi, mutta sellainen tunne jäi, että sen vilkkaus johtuu enemmän opiskelijoista kuin turismista.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s