Myyttinen matka

061

Myytit, tarut ja kansansadut toistavat usein tyypillistä juonirakennetta, jossa sankari lähtee matkalle ja palaa takaisin muuttuneena ja viisastuneena. Matkan aikana sankari kohtaa apureita ja saa kenties jonkin apukeinon, esimerkiksi taikajuomaa tai miekan, jolla voi selvitä vaikeuksista tiukan paikan tullen. Tarujen maailmaan kuuluu myös syvin luola, manala, Mordor tai muu äärimmäisen pelottava paikka sekä erilaisia tulikokeita, joiden selvittämisestä seuraa palkinto.

120

Matkan kulkua voi tarkastella myös Aristoteleen Runousopin kautta. Elokuvissa ja tv-sarjoissa käytetty draaman kaari on tuttu myös matkailu- ja elämyspalveluiden tuottajille. Matkaan kuuluu kohottavia ja laskevia elementtejä ja lopun katharsis kertoo siitä, ettei matkaaja ole päästänyt itseään liian helpolla.

image

Matka ja tie ovat käsitteitä, joita käytetetään monissa kielissä ja kulttuureissa elämän ja elämisen metaforina. Alitajunta käsittelee myös matkustamista, sen myyttejä ja vertauskuvia unien avulla. Hyvin usein näen unta matkustamisesta. Käyn maissa, joissa en ole ennen käynyt. Kierrän maailman ympäri yhdessä yössä. Kaikki matkustustavat ovat tuttuja: olen käynyt avaruudessa ja matkustanut myös ajassa.

image

Unessa kaikkein paras tapa matkustaa unessa on lentäminen. Lentokonetta ei käytetä lainkaan, unissa lentäminen muistuttaa uimista. Siinä sukelletaan ilmaan, poljetaan jaloilla ilmaa, kunnes se kantaa, sitten vaan räpytellään menemään. Niin sitä avaruuteenkin pääsee leikiten.

308

Jotkut unet toistuvat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Näen unta kotikylästäni, joka sijaitsee Joensuusta etelään menevän rautatien varrella. Sieltä lähdettiin maailmalle ja Interraileille, kun olin nuori. Näen edelleen unia, jotka sijoittuvat samoihin kotimaisemiin, mutta ihmiset ovat vaihtuneet nykyisiksi tuttaviksi. Unessa kaikki on mahdollista, maalaiskylän palvelut ovat muuttuneet kokonaan. Unessa kotijärven rantaan saattaa lipua suuri kansainvälinen risteilyalus ja kotikylältä löytyykin huippuhotelleja, viehättäviä kahviloita ja jopa viinitiloja.

043

Näin keväisin näen unia kesäpaikastamme Pieksämäellä. Unessa matkustan sinne spontaanisti polkupyörällä tai uimalla. Suomen halki uiminen oli oikein mukava ja yhteisöllinen kokemus. Tieverkosto oli unessa muuttunut kanaviksi, joita pitkin me uimarit matkasimme helposti virran mukana. Kuten bussikuskeilla, niin myös meillä uniuimareilla oli tapana tervehtiä toisiamme vastaan tullessa nostamalla kättä pystyyn.

4375822814_8aec26e366_z

Löytyykö sinun matkoistasi sankarin myyttisen matkan aineksia tai noudatteleeko matkasi Aristoteleen draaman kaarta? Matkustatko sinäkin unissa?

Lukemista:

Joseph Campbell: Sankarin tuhannet kasvot (The Hero With a Thousand Faces, suom. 1992)

Ari Hiltunen: Aristoteles Hollywoodissa. Menestystarinan anatomia, 1999

Sirkka Selja: Valokuvaaja, proosarunoja, 1995

 

 

 

 

Mainokset

10 kommenttia artikkeliin ”Myyttinen matka

 1. Onpa mahtavia unia! Muuttuneita kotikyliä ja uimalla matkustamista. Itse matkustan unissani usein ankeissa tunnelmissa ja taistelen aikaa vastaan. Kummallista, sillä matkani ovat yleensä sujuneet hyvin. Ehkä ne kertovatkin enemmän arjestani. Joskus olen unissani sekaantunut suurvaltapolitiikkaan ja seikkaillut sarjakuvahahmojen kanssa. Olen myös unissani ollut joku toinen, esimerkiksi egyptiläinen ruukuntekijä tai kiinalainen virkamies. Herääminen tällaisista unista on todella ihmeellistä.

  Liked by 1 henkilö

  • Minun unissani, luulisin on sekä kaukokaipuuta että kotiseutukaipuuta sekaisin. Joskus minäkin olen osana jotain suurempaa kansainvälistä juonittelua, ja se on jännää. Mielenkiintoiset uniminät nuo ruukuntekijä ja virkamies 😀

   Liked by 1 henkilö

 2. Hyvin samankaltaisia matkustusunia on täällä, vaikka en kyllä yleensä ui minnekään. Sen sijaan lennän ilman halki kiitämällä. Hyvin kätevä matkustustapa. Siirto tapahtuu hetkessä, eikä siitä aiheudu jalkojen turvotusta ja paikkojen puutumista. Minäkin olen unimatkoilla kiertänyt ties mitä maita. On tullut nähtyä eriskummallisia paikkoja, mutta jotenkin kaikki on tuntunut hyvin selkeältä ja terävältä.

  Liked by 1 henkilö

 3. Hieno kirjoitus unimatkailusta! Ja kuva variksesta sumuisessa maisemassa on upea.

  En juuri muista uniani, mutta sen tiedän että usein tulee lennettyä. Lennän helposti myös sisällä taloissa, ja . Ja pompin korkeuksiin. Aivan pienellä vaivannäöllä ja ponnistuksella pingahdan monen metrin korkeuteen. Ja jotenkin tuntuu siltä että joskus myös laukkaan ikään kuin neljällä jalalla. Huh. Lienee parempi olla miettimättä näitä liikoja, menee liian hurjaksi 😉

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s