Dekkariviikon kirja

Blogeissa on vietetty tällä viikolla Kirja-Suomi 2017 -hankkeen kuudetta teemaviikkoa Dekkariviikkoa.  Huomasin juuri sopivasti suosikkidekkaristini Fred Vargasin viimeisimmän suomennoksen ilmestyneen. Marja Luoman suomentama Neptunuksen sauva on järjestyksessä neljäs yhdeksästä Jean-Baptiste Adamsberg -kirjasta ja se on jäänyt aikaisemmin jostain syystä suomentamatta.

226

Fred Vargasin kirjoissa saa mukavan nojatuolimatkan Pariisin tunnelmaan. Vargasin tai oikeastaan Adamsbergin Pariisi sulkee sisäänsä 13. kaupunginosan poliisipiirin, elämää nähneet kapakat, joissa poliisit ja toisinaan myös epäillyt kohtaavat.

206

Pariisin tapahtumien lisäksi kirjoissa kuljetaan yleensä jollekin matkalle. Neptunuksen sauva vie tutkijaryhmän Quebeciin DNA-profiloinnin koulutukseen. Kirjan alussa Adamsbergin alitajunnasta nousee muistoja, jotka aiheuttavat hänelle fyysisiä pahoinvointikohtauksia. Muistojen lähde on ammoin kuolleeksi luultu hirviömäinen murhaaja, jonka takia Adamsberg joutuu itse epäiltyjen kirjoihin.

027

Rikostutkimus ja matkakertomus, eikä siinä vielä kyllin! Adamsbergin matkassa mieli kohoaa vaeltamaan vapaita ja hyväntuulisia reittejä pilvien tavoin puunlatvojen yläpuolella. Eksentrisen poliisipäällikön avuja rikostutkimuksessa ovat intuitio ja herkkyys, mikä näyttäytyy kuivien tosiseikkojen sivuuttamisessa ja tavassa piirrellä paperille ajatuksissaan. Adamsberg on koonnut ympärilleen kiinnostavan ryhmän työtovereita. Sen lisäksi Adamsbergin vastustajatkaan eivät ole rikollisten joukosta niitä tavallisimpia, vaan suorastaan yliluonnollisen inhottavia.

157

Kammottavista aiheistaan huolimatta Vargasin kirjat ovat jollain tavalla hyvin viehättäviä. Lukeminen on paradoksien juhlaa: kepeää vaan ei heppoista, painavaa mutta ei raskassoutuista, tuttua mutta joka kerta yllättävää. Sitä haluaa ahmia mutta myös maistella viivytellen. Suosittelen kylmästi Neptunuksen sauvaa riippukeinuun ja merenrantaan kiireettömäksi kesälukemiseksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s