Rakastu Someroon

”Olen vapaa bussi Tarvontietä kiitää
Kivi-Helsinki jää kauas kauas taa
Niin kuin lokki aion pohjoiseen mä liitää
Siellä Somero jo mua odottaa”

Tämän reissun alkuunpanija on Minna, jonka kanssa juttelin huhtikuussa Tampereen supermessuilla Someron osastolla. Sen lisäksi, että Someron osasto oli mielestäni messujen kaunein ja viihtyisin, iloinen ja innostunut Minna näytti minulle, miten paljon kiinnostavaa nähtävää Somerolla on.

Kuten Rauli Badding Somerjoen laulussa, otin bussin Somerolle, sain matkaseuraksi lukupiiriystävän Annamarin ja lähdimme yhdessä tapaamaan Minnaa ja tutustumaan Someron nähtävyyksiin, joihin meitä oli johdattamassa Someron virallinen opas Ensi Kulta.

Somero tarjosi parastaan heti alkajaisiksi. Menimme lounaalle Someron legendaariseen, 1961 perustettuun Jussin Baariin, jossa kolmannen polven yrittäjä Katri oli koonnut meille annokset paikallisilta tuottajilta.

350
Vasemmalta Minna Kari-Åberg, Jussin Baarin Katri Alanko ja Somero-opas Ensi Kulta. Takana olevassa valokuvassa näkyy Jussi Baarin pitkäaikainen isäntä, Katrin edesmennyt isä, jonka perintönä Katri vaalii vieraanvaraisuutta ja ammattitaitoa. Ravintola oli täynnä, pöydissä oli mukavaa puheensorinaa. Somerolaiset taitavat ulkona syömisen ja elämän nautinnot.

352
Vieläkin tulee vesi kielelle! Lautaselle oli koottu sikermä herkullista lähiruokaa ja luomua. Someron lihasavustamon suussasulavia kinkkuja, Kolatun juustolan ihania juustoja, täydellinen uppomuna oli Vaahteramäen Friida-ulkokanojen antia. Salaatissa oli Luomulandian makeita kirsikkatomaatteja ja mukana oli kuminalla maustettua Paijan tilan luomuleipää.

353
Kolatun brie-juusto mansikoilla ja granaattiomenalla höystettynä maistui kahvin kanssa ihanalta. Mieliinpainuvan ruoka- ja juttuhetken jälkeen suuntasimme yhteen Someron monista kartanoista.

Nostalgiaa Hovilan kartanossa

355
Hovilan kartanon navetan yläkerran Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa -näyttely on auki heinäkuussa to – su klo 12 – 15. Tähän näyttelyyn kannattaa varata aikaa ja lähteä mielellään usean sukupolven kanssa matkaan. Näyttely kirvoittaa muistoja ja tarinoita, etenkin kartanon emännän Arjan svengaavaa opastus oli eri metkaa! Saimme kuulla hupaisia ellei railakkaitakin muistoja 50- ja 60-luvun tapahtumista ja julkkiksista.

356361362363366368

Retkueemme pysähtyy pikaisesti fiilistelemässä Badding-kioskilla ennen seuraavaa kartanokohdetta.

372

Kartanonrouvan kahvipöydässä

Härkälän kartanon ovella ei vielä arvannut, millaisen paratiisin tämä taidetta rakastava isäntäpari on rakentanut. Kartanon historia alkaa 1500-luvun lopulta ja jatkuu elävänä nykyäänkin. Sisustukseen on käytetty ikivanhaa ja tunnelmaan soveltuvaa uutta, jolloin kokonaisuudessa aikakaudet nivoutuvat yhteen.

Kartanon taidekokoelmien ja teemahuoneiden lisäksi katsastimme vaihtuvat kesänäyttelyt, joissa on nähtävillä 25.5.-10.8.2017:

Claude Weisbuchin grafiikkaa
Hattuneulat kautta aikojen -näyttely
Vanhanajan lelut -näyttely
Japanilaiset puupirroksia 150 vuoden takaa

373374375
Soili Suominen-Hurme ja Raino Hurme, Härkälän kartanon isäntäpari.

Härkälän kartano toimii juhlapaikkana ja majoitusta on tarjolla kartanon viehttävissä vierashuoneissa ja viihtyisässä puutarhahuvila Oxvillessa.

379
Muuhun sisustukseen ihmeen hyvin sopiva, paikallishistoriasta kertova enkelimaalaus on pelastettu roskalavalta Someron kirkon uudistusten jälkeen.

Pellavalakun makua Pellavakeskuksessa

Pellavak
Kuva: Pellavakeskus/Irma Mäkinen

Pellavakeskuksessa on saatavana kaikkea, mitä pellavasta voi valmistaa – ja lisäksi muita käsityötuotteita paikallisilta kädentaitajilta. Pellavakeskuksessa käynti oli hyvä muistutus siitä, että pellava on ollut äärettömän hyödyllinen kasvi suomalaisille kautta aikojen, ja ansaitsee nyt uuden kukoistuksen. Tekstiilien ja vaatteiden lisäksi hyllystä löytyi Elixin pellavarouheita, öljyjä ja ravintolisiä sekä pellavalakritsaa, josta tuli suosikkini. Pellavakeskuksen suoramyyntimyymälää hoitaa somerolainen osuuskunta Härkätien Tuottajat.

Somero sopii mitä parhaiten kesäiseksi Suomi-retkikohteeksi, kun mieli tekee maalle, meidän landelle (missä on kuitenkin kaikki palvelut lähellä). Tapahtumia järjestetään koko kesän ajan. Heinäkuun alun kohokohta on Suviheinäviikot , jolloin esillä on mm. musiikkia Rauli Badding Somerjoen ja Unto Monosen hengessä.

Yhteistyössä Someron Nostalgiaviikko 2017. Lämpimät kiitokset Somero-päivästä, Minna ja Ensi!

 

 

 

Mainokset

10 kommenttia artikkeliin ”Rakastu Someroon

  1. Kiitos vinkistä Jussin baariin! Ollaan menossa Baddingin näytelmää katsomaan. Ruokailu ennen tai jälkeen voisi olla paikallaan. Olen useasti ajellut tuon Hovilan kartanon ohitse ja pohtinut, että minkälainen onkaan tuo näyttely, Nyt sain kurkistaa hiukan sitäkin.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s