Miltä matkailu kuulostaa?

Ylen Äänien ilta -ohjelmasarjassa on kuultu erilaisia ääniä sekä kuuntelijoiden toiveiden pohjalta että asiantuntijoiden tallentamina. Ohjelma matkailun äänistä ja muut Äänien illat ovat kuunneltavissa Yle Areenassa.

Kuuntelijat saivat soittaa lähetykseen, ja muutamat muistelivat Interrail-matkalta mieleen jääneitä kuulomuistoja. Monet matkailun äänet tekee vaikuttavaksi tilanne; ne kuulee ensimmäistä kertaa silloin kun aistit ovat terävinä ja vastaanottavaisina uusille kokemuksille. 

Kun mietin äänimuistoja omilta matkoiltani, ensimmäisenä tulee mieleen vieraan kaupungin rautatieasemahallin kaiku, ja ratapihakuulutukset vieraalla kielellä, josta yrittää saada selvää, mutta ei vaan ehdi tai ymmärrä.

Budapestin metron äänet ja ilmavirta. Tutuin on metrolinja 3:n vanhojen sinisten vaunujen kohtelias kuulutus: Kérem vigyázzanak, az ajtók zárodnak (Olkaa hyvä ja varokaa, ovet sulkeutuvat). 

007

Kaskaiden sirinä on pimeän lämpimän eteläeurooppalaisen illan hallitseva ääni, samoin sepelkyyhkyn kumea huhuilu ja joskus jopa aikainen kukon kieunta.

185

Kirkonkellojen soitto, varsinkin Italiassa luostarissa yöpyessä oli tervetullut ja tunnelmallinen herättäjä. 

161

Miellyttävin ja rauhoittavin on aaltojen ääni. Onko se erilaista muilla mailla ja merillä?

337

2 kommenttia artikkeliin ”Miltä matkailu kuulostaa?

Jätä kommentti