Tarinoiden ja elämysten betonibunkkeri

Muistan sanoneeni joskus, että kulttuuria ei pidä esitellä missään betonibunkkereissa, vaan tinkimättömän upeissa rakennuksissa, joita katsoessa leuka loksahtaa. Rakennuksissa, jotka aiheuttavat aikanaan näkemysriitoja ja pelkoa vararikosta, ja joista tulee sitten valmistuttuaan kansallisia ylpeydenaiheita ja symboleja.

097

Viron Kansallismuseossa käytyäni joudun perumaan tuon betonimaininnan, sillä linjakas rakennus on 70-prosenttisesti betoninen, rakennettu vieläpä betonisen kiitoradan päähän entisen neuvostotukikohdan lentokentälle.

078

Rakennuksessa ei olla todellakaan tingitty pätkääkään, 350-metrinen kiilamainen rakennus henkii valoa ja avaruutta.

080

Museon suunnittelusta vastaa pariisilaistoimisto DGR Architects’n Dan Dorell, Lina Ghotmeh ja Tsuyoshi Tane.

082

Ruskeat linjakkaat seinät ovat hiekalla päällystettyä muovia. Pysyvässä näyttelyssä ”Tapaamiset” esitellään virolaisen ihmisen elämää eri aikoina. Näyttelyssä on korostettuina esillä tarinat ja ihmisten subjektiiviset kokemukset. Monet vuorovaikutteiset vempeleet elävöittävät ja aktivoivat aistimaailmaa.

085

Sydän, silmä, vesi, veri, kala…

Suomalais-ugrilaisella kielisukulaisuudelle on rakennettu mahtavat puitteet. Museon toinen pysyvä näyttely on nimeltään Uralin kaiku. Tilan käyttö osastolla on vaikuttavaa.

086087088089092

Kannattaako Tarttoon matkustaa vaikka pelkästään katsastamaan Eesti Rahvamuuseum ERM? Minun mielestäni ehdottomasti, ja museokäyntiin kannattaa myös varata kunnolla aikaa. Neljän tunnin visiitti tuntui liian lyhyeltä.

093

Eesti Rahvamuuseum ERM sijaitsee Tartossa osoitteessa Muuseumi tee 2. Menimme n. 3 kilometrin matkan Tarton keskustasta museolle bussilla numero 27. Yhteislippu museon kaikkiin näyttelyihin maksoi 14 euroa. Museon palveluihin kuuluu museokauppa, hyvä ravintola ja mukava kahvila.

5 kommenttia artikkeliin ”Tarinoiden ja elämysten betonibunkkeri

  1. Paluuviite: Tartto, kiva myös talvella | Hidasta matkailua

    • Museo on valmistunut alkoholi- ja tupakkaverovaroilla; EU ei myöntänyt rahoitusta, koska museolla nähtiin olevan merkitystä vain virolaisille. Kyllä on kansainvälisen tason upea rakennus ja varsinkin suomalaisugrilainen näyttely nostaa esiin pienet kielisukulaiskansat, niin ettei varmasti missään aiemmin. Suosittelen!

      Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti