Tartto, kiva myös talvella

Vihdoinkin pääsin näkemään, miltä näyttää Baltian vanhin kaupunki Tartto. Kylmänä ja tuulisena viikonloppuna Tartto näyttäytyi sympaattisena ja vireänä kaupunkina, johon täytyy palata joskus uudestaan kesällä.

074
Hotelli Draakonin komeat koristeet.

012
Keltainen National Geographic -ikkunakin sen todistaa: tuo talohan on ihan vino!

014
Kaltevassa talossa sijaitsee nykyään Tarton taidemuseo. Myös Barclayn taloksi kutsuttu rakennus on pystytetty kehnoille perustuksille 1793.

018
Vanhat katulyhdyt ovat aina viehättäviä yksityiskohtia, ja Tarton katukuvassa ne ovat varsin komeita.

022
Suutelevat opiskelijat -patsas raatihuoneentorilla.

025
Pyöräilijöiden kaupunki on satsannut huomattavasti pyörätelineisiin ja pyöräteihin.

029
Tartossa nähtiin paljon patsaita. Kaltevan talon edustalla on nuoruutta ja vanhuutta kuvaava työ.

031
Käytetyin lause Tarton vierailun aikana: ”tää on varmaan kesällä kiva”.

064
Ortodoksinen Uspenskin katedraali ja pikkuruinen Nukumaja, kauppa, joka näytti nyt olevan tyhjillään.

067
Talojen yksityiskohdissa ihailin koristeellisia rautakaiteita…

072
…ja portteja

062
Raatihuoneentori on talviasussaan pelkkä aukio.

042
Yliopistokaupungissa riittää cooleja kahviloita ja baareja.

038
Emajoen sillat on kunnostettu juhlavuoden kunniaksi.

008
Kauppahalli on myös Tartossa näkemisen arvoinen. Täällä näkee, miten paljon Virossa arvostetaan paikallisia tuotteita.

007
Joka päivä auki.

Tartto on muutakin kuin vanhakaupunki. Kirjoitin erikseen postauksen upeasta Viron Kansallismuseosta. Kansallismuseon vastapäätä löytyy Tagurpidi Maja, Ylösalaisin Talo, seikkailupaikka lapsille. Emajoen rannalla sijaitsevan pyöreän maamerkin Tigutornin vieressä on tiedekeskus Ahhaa, hyvä perhematkakohde.

Menimme Tarttoon nopeasti ja helposti lentämällä. Norran lento kesti noin 40 minuuttia ja maksoi 80 €/henkilö. Olisipa ollut enemmän aikaa, niin olisimme menneet junalla Tallinnasta. Näin lyhyt lentomatka suorastaan hävetti, varsinkin kun kone ei ollut läheskään täynnä.

Hiilidioksidipäästöissä potkurikone on kuitenkin suihkukonetta selvästi parempi vaihtoehto, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Laivan ja oman auton yhdistelmän päästöt olisivat myös melko suuret tuolla n. 300 km matkalla Tarttoon.

Päivitin juttua pari tuntia myöhemmin. Facebook-kommenteissa kaverini Timo muistutti, että Tallinkin Megastar kulkee maakaasulla, ja Megastarin sivuilla todetaankin, että sen hiilidioksidipäästöt ovat 25% pienemmät kuin sisaraluksilla. Laivojen päästöt ovat muuten suhteessa nopeuteen, eli pika-alukset saastuttavat enemmän kuin hitaat.

Matkailu olisi helpompaa, jos tiedot kaikkien liikennevälineiden päästöistä olisivat julkisia. Laskin suuntaa-antavat hiilidioksidipäästömäärät 1 ihmisen edestakaiselle Helsinki-Tartto -matkalle. Käytin lähteenä tässä postauksessa olevan taulukon lisäksi Vihreän Langan artikkelia. Lopputuloksesta voi päätellä, että kaikki matkustaminen saastuttaa, ja merkittävästi päästöt vähenisivät vasta sitten, kun tunneli Tallinnaan valmistuisi ja junaliikenne Viroon olisi mahdollinen.

Pika-alus + auto 90 kg
Laiva + auto 67 kg
Potkurikone 63 kg
Tallink Megastar + auto 60 kg
Pika-alus + juna 51 kg
Laiva + juna 28 kg
Tallink Megastar + juna 21 kg
Vastaava matka junalla 2 kg

Ilmankos-ilmastosivustolta voi myös verrata lomailun ja jokapäiväisen matkustamisen päästöjä. Viro on hyvä lomamatkakohde siksi, että se on niin lähellä verrattuna muihin suosittuihin kohteisiin, ja päästöt jäävät siten pienemmiksi.

päästöt.PNG  Kuvalähde: Maaseudun tulevaisuus 2.3.2018

Laivan ja junan yhdistelmä olisi paras matkustusmuoto Viroon mentäessä. Tervetuloa tunneli Tallinnaan! Toivottavasti junamatkailu Eurooppaan kehittyy ja kasvaa.

6 kommenttia artikkeliin ”Tartto, kiva myös talvella

  1. Kiitos tästä, olen tuota Tarttoa miettinyt jo pitkään, pitäisi kyllä päästä käymään. Lapset voisivat tykätä Ahhaasta ja tuo ihmeellinen talokin voisi olla jännä. Olen vähän ajatellut, että ajelisi tuonne autolla ja piipahtaisi Latviassa samalla, mutta saapa nähdä. Tuon kaaviokuvan jälkeen alkoi hieman junamatkakin kiinnostella:)

    Liked by 1 henkilö

  2. Päivitin tuota jutun loppupäätä vielä vähän. Tuo MT:n taulukko oli hyvä, koska se on konkreettinen ja selkeä. Viro (ja Latviakin) on kuitenkin niin lähellä, että matka sinne on ”pienempi paha”. Tartosta jäi erittäin hyvä fiilis, kannattaa käydä.

    Liked by 1 henkilö

  3. Olen kerrna käynyt Tartossa työmatkalla. Kaupungista jäi todella hyvä fiilis. Olimme matkalla muistaakseni huhtikuussa, jolloin Tartossa jo vihersivät puut ja pensaat. Itselleni jäi myös kauppahalli hyvin mieleen, koska siellä pystyi oikein aistimaan paikallisen ruokakulttuurin.

    Liked by 1 henkilö

    • Loppusyksyllä, kun varasin tämän matkan, mielessäni jo kukkivat kevään ensi kukkaset tai edes jotkut kevään merkit. Kylmempää oli kuin kotona. Mutta silti sai aavistuksen, miten mukava kaupunki on kyseessä, vaikkakin pienempi kuin luulin.

      Tykkää

    • Minulla on käymättä vielä kaikki Pärnut ja Saarenmaatkin. Lupasin itselleni, että siihen tulee muutos. Tartto oli nuorekas ja vireä pieneksi kaupungiksi, sen kyllä aisti, vaikka oltiin vähän kohmeessa kylmästä.

      Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti