Budapestissa vietetyillä jouluilla on erityinen paikka sydämessäni. Joulutorien, seimiasetelmien, kirkkokonserttien ja höyryävien kylpyaltaiden lisäksi aina parasta ja mieleenpainuvinta on jouluruoka, joka on aina hieman erilaista kuin kotona.
En erityisemmin välitä joululeivonnaisista, mausteiset konstailemattomat kotiruuat punaviinin siivittäminä ovat enemmänkin minun makuuni.
Lempiruokaani kaalikääryleitä on tapana tarjota Unkarissa joulun tienoilla. Kotitalousopettaja suositteli 80-luvulla käyttämään arojen outoa jauhetta teelusikan kärjellisen, mutta tähän ruokaan saa hölvätä Kalocsan peltojen punaista kultaa kauhalla ammentaen.
Kaalikääryleet tehdään tavalliseen tapaan, mutta maustetaan ronskisti. Kypsentäminen tapahtuu padassa, johon tehdään pesä savupekonista ja hapankaalista ja keräkaalin sisuksen silpusta. Yli jäänyt täyte laitetaan lihapulliksi muotoiltuna mukaan pataan kypsymään.
Kääryleiden ja pullien päälle kaadetaan lihalientä, ja komeutta kypsennetään liedellä tai uunissa parahultainen tovi. Ruoka suurustuu meheväksi savuiseksi punertavaksi padaksi. Hapankermalla voi kuorruttaa annoksen.
Hyvää joulua, Päivi!
Erityisen hienon variksen olet saanut kuvaasi vieraaksi, antaa upeasti perspektiiviä!
TykkääLiked by 1 henkilö