Joulu Budapestissa

23723873560_8143a71ec4_c10296341_10208313253572695_5151797825578927666_o

Budapestissa vietetyillä jouluilla on erityinen paikka sydämessäni. Joulutorien, seimiasetelmien, kirkkokonserttien ja höyryävien kylpyaltaiden lisäksi aina parasta ja mieleenpainuvinta on jouluruoka, joka on aina hieman erilaista kuin kotona.

En erityisemmin välitä joululeivonnaisista,  mausteiset konstailemattomat kotiruuat punaviinin siivittäminä ovat enemmänkin minun makuuni.

Lempiruokaani kaalikääryleitä on tapana tarjota Unkarissa joulun tienoilla. Kotitalousopettaja suositteli 80-luvulla käyttämään arojen outoa jauhetta teelusikan kärjellisen, mutta tähän ruokaan saa hölvätä Kalocsan peltojen punaista kultaa kauhalla ammentaen.

Kaalikääryleet tehdään tavalliseen tapaan, mutta maustetaan ronskisti. Kypsentäminen tapahtuu padassa, johon tehdään pesä savupekonista ja hapankaalista ja keräkaalin sisuksen silpusta. Yli jäänyt täyte laitetaan lihapulliksi muotoiltuna mukaan pataan kypsymään.

Kääryleiden ja pullien päälle kaadetaan lihalientä, ja komeutta kypsennetään liedellä tai uunissa parahultainen tovi. Ruoka suurustuu meheväksi savuiseksi punertavaksi padaksi. Hapankermalla voi kuorruttaa annoksen.

14053649733_c858e4257c_c14053649673_8fe2ac2c6e_c

14053650183_476208f362_c

14024321576_ffb443120b_c
921411_10208324690978623_8395180016884405601_o

Yksi kommentti artikkeliin ”Joulu Budapestissa

Jätä kommentti